Відбулася презентація збірника оповідань «Розповіді епохи джазу»
7/30/2024

Автентичні фотоапарати початку ХХ століття, платівки з творами визначних композиторів і розмова про неперевершену епоху джазу – все це прекрасне було на презентації збірки оповідань Френсіса Скотта Фіцджеральда «Розповіді епохи джазу» у Львівському Фотомузеї!

Минулої п'ятниці, о 18:00, перекладачка збірки Богдана Трущак, авторка обкладинки Марія Гумецька, арт-директорка і багаторічна ведуча джазового фестивалю «Джаз Без» Марта Більська і літературознавиця Романія Строцька зібралися разом, щоб поспілкуватись про Скотта Фіцджеральда і його оповідання. Втім, чи можна предметно поспілкуватись про автора і його твори, не обговорюючи ширшого контексту?

«Розповіді Епохи джазу» – друга збірка коротких оповідань Ф. Скотта Фіцджеральда, опублікована 1922 року. Хоча оповідання Фіцджеральда часто залишаються в тіні його відомих романів, саме тут він уперше дотепно й проникливо описує події й настрої гедоністичних 1920-х. До збірки ввійшли визнані критиками оповідання «Діамант завбільшки з "Ріц"» і «Першотравень», а також «Химерна історія Бенджаміна Баттона», відома завдяки успішній, хоч і далекій від оригіналу кіноадаптації. Читач матиме нагоду насолодитися жанровим розмаїттям «Розповідей» – фантазія, історія кохання, пародія, п'єса на одну дію та ін. Відкривають книгу кумедні авторські нотатки, що документують реальні життєві обставини та досвід, з яких узято ці історії: від навчання в Принстоні до Першотравневих заворушень 1919 року.

Під час розмови встигли поговорити про

  • Скотта Фіцджеральда, його дружину Зельду та їхнє світське і творче життя.

  • Есей Фіцджеральда «Відлуння епохи джазу», що проливає світло на основні символи та настрої часу.

  • Процес перекладу збірки оповідань та улюблений твір Богдани Трущак.

  • Джаз у Львові, його тяглість та особливість.

  • Роботу над обкладинкою збірки, яка у техніці колажу зводить докупи найважливіші образи епохи.

Щиро вдячні УФОТО та Львівському палацу мистецтв Lviv Art Palace за гостинність та фотозвіт, а панові Михайлу Крижанівському за відеозапис.

І, звісно, вдячні гостям заходу, що долучились до розмови питаннями й коментарями.