Презентація книги «Чотири вершники апокаліпсиса» Вісенте Бласко Ібаньєса
7/18/2024

16 липня 2024 р. відбулася презентація книги «Чотири вершники апокаліпсиса» Вісенте Бласко Ібаньєса. Це перша книга проєкту «Літературний безвіз», що здійснюється за підтримки програми «Креативна Європа».

Іспанський письменник Вісенте Бласко Ібаньєс, найбільше відомий у нас за твором «Кров і пісок», а також його голлівудською екранізацією, під час Першої світової жив у Парижі й там написав свій роман, що став усесвітньо відомим. Уперше опублікований у 1916 році, у розпал Великої війни, він розповідає історію двох родин: француза Денуає та німця фон Гартротта, одружених на двох сестрах, дочках аргентинського землевласника. З початком воєнних дій родичі опиняються у протилежних таборах. Із допомогою образів вічних супутників людства, чотирьох вершників Апокаліпсиса – Моровиці, Війни, Голоду і Смерті – автор описує настрої суспільства й те жахіття і спустошення, у яке поринула тогочасна Європа. І попри яке на її полях смерті відроджується непереможне прагнення жити.

Для українців роман актуальний як ніколи. Чи не на кожній сторінці ми впізнаємо знайомі емоції: небажання вірити у можливість війни, приголомшеність перших днів, подальшу ейфорію, похвилинне очікування новин і віру в швидку перемогу, коли ворога вдається відкинути від столиці, шок від звірств окупантів та від хвилі біженців, – і поступову зміну настроїв у наступні місяці, коли стає зрозуміло, чим ця війна обертається насправді...

Учасники презентації:


Олег Лесько – український перекладач з англійської, іспанської та французької мов. Закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка, отримав диплом магістра з відзнакою та здобув кваліфікацію інформаційного аналітика-міжнародника, перекладача (2008). Перекладав Артуро Переса-Реверте («Шкірадля барабана»), Жуля Верна («Подорож до центру Землі»), Джеральда Даррелла («Гончаки Бафуту», «Три квитки до Пригоди»), Лорана Біне («HHhH. Голову Гіммлера звуть Гайдріх»), Карлоса Руїса Сафона («В’язень Неба», «Лабіринт духів»), Жана-Крістофа Ґранже («Багряні ріки»), Джо Аберкромбі (трилогія Потрощеного моря), Брендона Сандерсона («З-імли-народжені. Остання імперія»), Хосе Карлоса Сомосу («Печера ідей»).

Олександр Пронкевич – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри філології Українського католицького університету.

Богдан Чума – керівник магістерської програми з історії в Українському католицькому університеті, доцент кафедри історії.

Романія Строцька (модераторка) – літературознавиця, (спів)авторка подкастів «Репресовані» та «Діаспора. Культура».

Переглянути книгу: https://bit.ly/3ykRNjW

Переглянути відео презентації: «Чотири вершники Апокаліпсиса» | презентація у Львові (youtube.com)